„Reducerea impresionantă a cazurilor de HIV la persoanele care iau profilaxia pre-expunere (sau PrEP), fără nici o creştere semnificativă a altor infecţii cu transmitere sexuala este liniştitoare la nivel clinic şi comunitar, precum şi la nivelul tuturor protagoniştilor din sănătatea publică „, spun autorii studiului.
Ei s-au declarat favorabili integrării acestui tratament între metodele curente de prevenire puse la dispoziţia homosexualilor cu risc de infecţie.
Realizat în Marea Britanie, din noiembrie 2012, studiul a implicat 544 de homosexuali neinfectaţi, dar care au avut relaţii sexuale neprotejate în ultimele 90 de zile. La jumătate dintre ei li s-a administrat imediat o doza zilnică de Truvada, o combinaţie de tenofovir antiretroviral şi emtricitabină, produsă de laboratorul Gilead Sciences din SUA, în timp ce ceilalţi au primit tratamentul într-un mod diferit, un an mai târziu.
Doar trei infecţii au fost observate în primul grup, faţă de 20 de infecţii în al doilea grup, reprezentând o reducere a riscului relativ de aproximativ 86%, potrivit echipei de cercetători conduse de profesorul Sheena McCormack.
Dar în octombrie 2014, responsabilii studiul au decis să administreze Truvada la toţi participanţii ca urmare a rezultatelor preliminare pozitive. În urma acestor rezultate, autorii unui studiu francez de acelaşi tip, intitulat Ypergay şi care au comparat eficacitatea Truvada cu un grup placebo, au luat decizia de a permite tuturor participanţilor să beneficieze de Truvada.
În ciuda succesului înregistrat în mai multe studii clinice, un tratament preventiv împotriva SIDA rămâne încă foarte puţin prescris în lume, în special din cauza costurilor ridicate (aproximativ 10.000 de euro pe an) şi al efectelor secundare cum sunt durerile de cap, greaţa şi pierderea în greutate.
„Serviciile naţionale de sănătate sunt constrânse financiar, dar nu pot ignora rezultatele cercetării din studiile PROUD şi Ypergay”, spun autorii studiului britanic citaţi de AFP.
Sursa: Agerpres